Ліхтар Armytek з червоним світлом: для чого і кому буде корисним?

Ліхтар Armytek має так багато функцій та додаткових аксесуарів, що іноді важко відразу розібратися у призначенні кожного з них. Це особливо стосується кольору освітлення. Багато користувачів досі з недовірою ставляться до червоного світла, яке передбачено в ряді ліхтариків бренду. Таке освітлення може збивати з пантелику, особливо якщо переходити на нього після надяскравих режимів. У такому разі очі не можуть швидко адаптуватися до зміни кольору і починає здаватися, що видимість стала нульовою.

Тоді в чому сенс цієї опції? Розповімо у нашому огляді.

Основне призначення червоного світла

Червоне світло призначене для збереження нічного зору та одночасної генерації достатнього освітлення, щоб користувач та інші учасники групи могли орієнтуватися у просторі.

Наша зіниця швидко змінює розмір, коли збільшується і зменшується світло, завдяки цьому не виникає ефект курячої сліпоти. Однак попадання яскравого світла на сітківку призводить до знебарвлення родопсину, і людина на якийсь час сліпне. Родопсин є світлочутливою хімічною речовиною, яка міститься у паличках сітківки. Для повної регенерації родопсин в очах потрібно до 30 хвилин, протягом яких проходить адаптація зору, а людина повністю втрачає орієнтацію в просторі.

Щоб цього не відбувалося, професійні мандрівники рекомендують використовувати ліхтар із червоним світлом, яке не має негативного впливу на родопсин та зберігає здатність бачити у темряві.

Будьте уважними! Освітлення червоного відтінку високої потужності здатне так само негативно впливати на сітківку ока, як звичайне біле світло. Тому вибирайте ліхтарики, у яких яскравість не перевищує 250 люменів.

Переваги кольорового освітлення

1. Менше сліпучих променів

Біле освітлення може сильно зліпити, але червоний промінь м'якше впливає на око, тому під час його використання можна не боятися, що в очах виникнуть болючі відчуття.

Червоне світло також допомагає швидше заснути. Моделі з білими діодами випромінюють більше світла в синьому спектрі, що пригнічує вироблення мелатоніну. Це призводить до проблем зі сном та безсоння. Тому під час відпочинку в наметі рекомендуємо активувати червоний режим з малою потужністю та використовувати його як нічник перед відходом до сну.

2. Мінімум світлового забруднення

Налобний ліхтар із червоним світлом допомагає спостереження за зірками. Це з тим, що пошук сузір'їв слід проводити лише у обстановці, коли вас оточує повна темрява. Однак для орієнтування у просторі людині все одно потрібно трохи світла. Використання червоного ліхтарика допомагає безпечно гуляти по природі, щоб знайти найкраще місце для милування нічним небом, не створюючи світлового забруднення, яке зменшує кількість видимих зірок.

3. Миттєве фокусування зору

Під час різкого переходу від темряви до світла людське око швидше пристосовується до червоного світла, ніж до білого. Тому освітлення широко застосовується службами екстреного реагування і рятувальниками, оскільки червоне світло не викликає звуження зіниці в тій же мірі, що і біле світло.

4. Жодного впливу на периферичний зір

Очі швидко пристосовуються до білого світла, але видимими залишаються предмети, які знаходяться лише на площі, що освітлюється. З червоним кольором периферійний зір зберігається, тому що він менш яскравий.

5. Мінімальний вплив на диких тварин

Яскравий промінь білого кольору може дратувати диких мешканців, завдавати їм дискомфорту та приносити стрес. І в залежності від тварини це може нести загрозу безпеці відпочиваючих (адже ніхто не хоче випадково роздратувати лося або ведмедя).

Червоне світло менше турбує тварин у порівнянні з білим освітленням. Тому за наявності у ліхтарі вбудованого червоного діода, не нехтуйте його використанням.

6. Відсутність надокучливих комах

Комах менше приваблює світло з низькою колірною температурою, тому до червоного режиму можна вдаватися під час риболовлі або кемпінгу, коли людина довго знаходиться на одному місці. У такому разі ризик бути покусаним комарами зменшується, і є можливість зберегти приємні спогади від відпочинку.

Кому варто придивитися до ліхтарів із червоним світлом?

Ліхтарі Armytek (офіційний сайт компанії пропонує повну інформацію про можливості кожної з моделей) універсальні в експлуатації та можуть висвітлити внутрішнє приміщення або невеликий відкритий простір. Але не варто очікувати від червоного режиму потужності та далекобійності: його призначення полягає в іншому – він забезпечує користувача мінімальним світлом, яке не збиває нічний зір і не сліпить оточуючих.

Тактичний ліхтар із червоним світлом є частиною амуніції військових на випадок проведення нічних операцій. Це пов'язано з тим, що червоний промінь дає можливість невеликій групі людей орієнтуватися на невідомій місцевості і, коли темно, пересуватися потай від противника, так як червоне освітлення не видно з великої відстані.

Ліхтарики Armytek з кольоровим режимом роботи також корисні для мисливців, які вважають за краще відстежувати дичину у темний час доби. Червоний світлодіод не збиває нічного зору і не відлякує більшість тварин. Використання такого виробу разом з оптичним прицілом значно підвищує шанси мисливця на успіх під час полювання.

Моделі з червоним світлом

Компанія Armytek випускає ряд лінійок, оснащених червоними діодами, включаючи ручні вироби та мультиліхтарі:

  • Armytek Predator v3 Red– компактний ручний ліхтар із червоним світлодіодом XP-E2. Максимальна яскравість становить 160 люмен, а дальність – 255 метрів, що є вражаючим показником освітлення даного типу. Користувач має можливість застосовувати модель як кишеньковий ліхтарик або підствольний – його габарити сумісні зі стандартними кріпленнями на зброю.
  • Armytek Dobermann XP-E2 – аналогічна модель потужністю 160 люмен та шістьма режимами роботи. Вона сумісна з чотирма різними типами живлення: 18650, 18350, CR123A та R123. При цьому вибір елемента живлення майже не впливає на час роботи – максимальне значення сягає 18 днів.
  • Armytek Wizard C2 WR Magnet USB – портативний мультиліхтар, який можна використовувати як ручну або налобну модель, а також як світильник завдяки можливості фіксації на металевих поверхнях за допомогою вбудованого у хвостову частину магніту. Виріб має кілька діодів з білим та червоним світлом з максимальною яскравістю 1100 та 230 люмен відповідно.
  • Armytek Zippy Extended Set WR – ультракомпактний ліхтарик, який відноситься до наключного типу. Він генерує широкий промінь білого світла яскравістю 120 люмен та оснащений червоним діодом із запрограмованими п'ятьма режимами червоного освітлення. Модель має напівпрозорий пластиковий корпус загальною вагою 12 грамів та передбачає невелике кільце для фіксації на зв'язці ключів або сумці.

Armytek Predator

Armytek Dobermann

Armytek Wizard C2

Armytek Zippy

Тип ліхтаря

ручний, тактичний

ручний, тактичний

мультиліхтар

ліхтар-брелок

Світлодіод

XP-E2

XP-E2

XD16, XQE

LH351B*

Колір світлодіода

червоний

червоний

жовтий, червоний

білий, червоний

Яскравість

200 лм

160 лм

1020 лм

120 лм

Дальність

255 м

212 м

97 м

12 м

Кількість режимів

6

6

10

10

Тип харчування

18650, CR123A, 18350, R123

18650, CR123A, 18350, R123

18650

вбудований Li-Pol акумулятор 100 мАг

Матеріал корпусу

алюміній

алюміній

алюміній

пластик

Вологозахист

IP68

IP68

IP68

IP67

Довжина

155 х 24.5 х 41 мм

140 х 34 х 24.5 мм

112 х 20.4 х 33 мм

58.8 х 25.6 х 9.4 мм

Вага

135 г

115 г

65 г

12 г

* тип червоного діода не вказано

Це не повний список продукції Armytek із червоним освітленням. Актуальний асортимент дивіться у нашому онлайн-магазині Armytek-market.com.ua де можна ближче ознайомитися з характеристиками товарів, дізнатися про актуальні новинки та вивчити відгуки про ліхтарі Armytek.

Написати коментар